< >

tanden eruit, kunstgebit erin

Wanneer tanden en kiezen slecht zijn of los zitten en het niet meer mogelijk is ze te behouden, kan een prothese een oplossing zijn.

Ze moeten worden verwijderd en er onstaat dan een onbetande kaak.

Voordat we de tanden verwijderen, moet er eerst een kunstgebit gemaakt worden. Een zogenaamd 'immediaat gebit' oftewel 'tussen-gebit'. Het heet zo omdat de kaak na het verwijderen van tanden en kiezen, qua vorm, erg veranderlijk is. 

 

 

Als u bij ons komt dan:

  1. doen we eerst een ONDERZOEK. We brengen ons eerst op de hoogte van uw wensen en klachten en kijken daarna in uw mond. Mogelijk en alleen na overleg kunnen we een Röntgenfoto maken om zodoende goed in kaart te brengen wat de siutatie in uw mond is. Mocht besloten worden dat alle tanden verwijderd moeten worden, wordt er een afdruk gemaakt. De patiënt moet dan 'happen'. Een lepel met een rose, pepermuntachtige pasta wordt in de mond gebracht en wordt binnen 1-2 minuten hard. (foto hiernaast toont de afdruklepel waar gips is aangebracht.
  2. In zitting 2 wordt een precisie-afdruk gemaakt. U moet dan weer happen, maar dan in een speciaal op uw kaak gevormde lepel met een andere  (paarse) pasta.
  3. In zitting 3 wordt de maat genomen. Alle noodzakelijke gebitsgegevens worden verzameld en vervolgens wordt het gebit gemaakt
  4. In zitting 4 worden de tanden en kiezen onder verdoving verwijderd. Dit wordt door de tandarts gedaan. De prothese wordt meteen na de verwijdering van de tanden en kiezen geplaatst.
  5. Daags na de plaatsing komt u terug om de situatie te laten controleren. Mogelijk zijn er plaatsen waar het kunstgebit op de kaak of kaakspieren drukt. Hier kan het kunstgebit op worden aangepast.


De kaak krimpt

De volgende periode is een fase waarin de wonden genezen en de kaak sterk van vorm veranderd. De kaak slinkt en wordt kleiner terwijl de prothese niet veranderd.

Onder de prothese komt ruimte. Hierdoor lijkt het alsof de prothese te groot is. Dit proces van kleiner worden van de kaak duurt ongeveer 2-3 maanden.

Hierna slinkt de kaak nog wel, maar dat gaat beduidend langzamer.

Hierna kan de prothese worden opgevuld ofwel worden ge'rebased'. 


De Opvulling

Onder uw prothese zit ruimte die we kunnen opvullen. Er wordt in uw prothese met precisie afdrukmateriaal weer een afdruk gemaakt. Nu van de geslonken kaak.

U bent doorgaans uw prothese dan een paar uurtjes kwijt. De ruimte wordt door Dhr. A. Mastbooms opgevuld met kunsthars, het materiaal waar uw gebit van gemaakt is.

Na deze behandeling ligt uw prothese weer goed aan en is er geen ruimte meer.

Na weer een periode van 3 maanden wordt u weer voor controle uitgenodigd. Wij kijken dan of de prothese naar uw tevredenheid funcitoneerd.

Mocht uw kaak teveel veranderd zijn, kan het zijn dat we er verstandig aan doen om een nieuwe prothese te maken. 

Verder is het aan te bevelen om, om de twee jaar, op controle te komen en het funcitoneren van uw prothese te evalueren.